امتیاز :
 تعداد امتیاز ها - 0
 تعداد بازدید - 3188

 متولی خاصی برای حمایت از تولید محصول سالم در کشور وجود ندارد

در همایش تخصصی امنیت غذایی و محصول سالم مطرح شد

متولی خاصی برای حمایت از تولید محصول سالم در کشور وجود ندارد

 

به گزارش باخبرباش همایش تخصصی امنیت غذایی و محصول سالم  به همت کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان و با محورهای تولید محصول سالم ((GAP ، استانداردها، آزمایشگاه های مرجع تایید محصولات سالم ،حمایت از بازار فروش و فرهنگ سازی برگزارشد

 زمین دیگر پاسخگوی نیاز انسان ها نخواهد بود

دکتر حمیدرضا قلمکاری رئیس کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان در این همایش امنیت غذایی و محصولات سالم را از مهمترین مولفه های توسعه پایدار دانست و اضافه کرد : امنیت غذایی تاثیر زیادی بر امنیت ملی دارد و به همین خاطر است که متناسب با افزایش جمعیت باید میزان تولیدات محصولات غذایی سالم نیز افزایش پیدا کند .

وی با بیان اینکه در توسعه پایدار اقتصاد ، اجتماع و محیط زیست باید با هم به صورت هماهنگ کار کنند گفت :  پیش بینی ها نشان می دهد که تا سال 2100 میلادی جمعیت جهان به حدود 11 میلیارد نفر افزایش پیدا می کند و تا سال 2050 نیز نیاز به افزایش 130 درصدی محصولات کشاورزی در جهان داریم اما دیگر زمین پاسخگوی این همه نیاز نخواهد بود .

قلمکاری با اشاره به اینکه سه اصل از اهداف 17 گانه سازمان ملل متحد مرتبط با محصول سالم و امنیت غذایی است اظهار داشت : پایان دادن به گرسنگی ، اطمینان از سلامت زندگی افراد  و دسترسی به آب سالم سه اصل مهمی است که این سازمان به کشورهای جهان ابلاغ کرده است و ما نیز برای دست یابی به امنیت غذایی و به تبع آن امنیت ملی می بایست در این مسیر حرکت کنیم .

حمیدرضا قلمکاری امنیت غذایی را موضوعی تاکید شده در اسناد بالادستی به خصوص در برنامه های 5 ساله توسعه در کشور عنوان و ادامه داد: در ایران و در تولید محصولات کشاورزی توسعه پایدار یا به عبارتی هماهنگی بین اقتصاد ،محیط زیست و اجتماع  در نظر گرفته نشده است و به همین خاطر شاهد به هم خوردن تعادل محیط زیستی و تبعات ناشی از آن هستیم .

ادعای سالم بودن 95 درصد از محصولات کشاورزی ایران جای بحث دارد

رئیس کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی با بیان اینکه ایران بین 125 کشور جهان از نظر امنیت غذایی رتبه 82 را به خود اختصاص داده است گفت :مطابق با آمار منتشر شده 25 میلیون تن از 130 میلیون تن تولیدات مواد غذایی درکشور دورریز می شود

وی آمار منتشر شده از سوی مسئولین مبنی بر مصرف نهاده های شیمیایی و آفت کش ها "کمتر" از میانگین جهانی در تولید محصولات کشاورزی و سالم بودن 95 درصد از محصولات تولیدی را  قابل تامل دانست و تصریح کرد : در عین حالی که شاهد اظهار چنین ادعاهایی در کشور هستیم ، می بینیم بسیاری از محصولات کشاورزی صادراتی به خاطر نداشتن استانداردهای لازم از سوی سایر کشورها عودت داده می شوند و بسیاری از مرگ و میرها در ایران نیز بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی به خاطر بیماری هایی است که ارتباط  زیادی با سلامت غذا دارند .

 قلمکاری ایجاد یک سازمان تخصصی برای برعهده گرفتن و نظارت بر تولید محصول سالم کشاورزی در کشور را لازم دانست و گفت : در حال حاضر در حدود 10 درصد از استانداردهای ملی کشور مرتبط با بخش کشاورزی است که این مهم نیاز به بازنگری دارد زیرا بسیاری از استاندارد های اعلام شده به دهه های گذشته برمی گردد.

حمیدرضا قلمکاری تشکیل ستاد توسعه زیست فناوری که مستقیما تحت نظر معاونت علمی فناوری ریاست جمهور فعالیت می کند را یکی از سازمان هایی دانست که به صورت جدی در زمینه محصولات سالم فعالیت می کند و اظهار داشت : با این وجود ایران  در بازار زیست فناوری جهان کمتر از نیم درصد نقش دارد.

وی از طراحی شبکه محصول سالم با عنوان طرح شمس که از سوی ستاد توسعه زیست فناوری در راستای رتبه بندی محصولات کشاورزی تدوین شده است استقبال و ادامه داد : ترویج و فرهنگسازی در تولید و مصرف محصولات غذایی سالم ، کنترل ،ارزیابی و رتبه بندی پیوسته  و خرید تضمینی محصولات سالم از جمله نکاتی است که برای تولید محصولات سالم باید بیش از پیش به آن پرداخته شود .

ایران کمتر از اروپا  آفت کش مصرف می کند

 

عباس کشاورز معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی در این همایش گفت : ایران 1 درصد کشاورزی و 2/1 درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است اما تنها  6/0 درصد ماده موثر آفت کش ها را در تولید محصولات کشاورزی مصرف می کند

وی با بیان اینکه کشاورزان ایران تمایل دارند ازآفت کش های چند منظوره درتولیدات خود استفاده کنند اظهار داشت : همین امر باعث می شود تا گاهی محصولات صادراتی ما در کشور های مقصد مرجوع شود، به طور مثال ما در فرایند تولید سیب از دو آفت کش استفاده می کنیم و همین امر سبب افزایش باقی مانده سموم در محصول می شود اما در کشوری مانند لهستان برای تولید سیب از 17 آفت کش استفاده می گردد که به خاطر اینکه هر آفت کش تنها به یک آفت اختصاص دارد حد مجاز باقی مانده سموم در یک شاخص بسیار کمتر خواهد بود .

عباس کشاورز، ناتوانی علمی در تولید آفت کش ها و تحریم های تجاری را  دو مشکل عمده در کارآمدی و به روز نگه داشتن آفت کش ها در ایران برشمرد و اضافه کرد :در حال حاضر 304 آفت کش  در کشور ثبت شده  که کمتر از 193 نوع آن تجاری سازی نمی شود و حدود 110 نوع آن نیز اصلا مصرف نمی شود

استاندارد برخی از محصولات کشاورزی ایران از استاندارد های بهداشت جهانی بالاتر است

معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی سبد آفت کشی کشور را بسیار محدود دانست و ادامه داد :عمده ی آفت کش های این سبد بیش از 30 سال پیش ثبت شده اند و ما به خاطر تحریم ها مجبوریم از کشورهای دست دوم که به تولید و تجارت آفت کش ها می پردازند نیاز خود را رفع کنیم .

 وی با بیان اینکه استفاده از کودهای شیمیایی آسان ترین راه است اما سالم ترین وبهترین راه نیست گفت : با این وجود بسیاری از محصولات کشاورزی کشور ما حتی استاندارد هایی بالاتر از استاندارد های سازمان بهداشت جهانی را دارد.

کشاورز،  تدوین برخی از استاندارد های کشور در تولید محصولات کشاورزی را آرمانی عنوان و تاکید کرد : در برخی موارد استاندارد های که از سوی سازمان استاندارد اعلام می شود از استاندارهای اروپایی هم بالاتر است .

عباس کشاورز با بیان اینکه طرحی موسوم به  کد 6 رقمی برای محصولات کشاورزی را در نظر داریم گفت : این حق مصرف کننده است که بداند محصولی که خریداری  می کند در کدام مزرعه و با چه ویژگی هایی تولید شده است و این طرح می تواند این حق مصرف کنندگان رامحقق کند .

امنیت غذایی نداریم / ایران در حال توسعه نیست بد توسعه یافته است

دکتر امیرمظفر امینی دانشیار گروه توسعه روستایی دانشگاه صنعتی اصفهان و مشاور عالی کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان گفت : اگرچه  کشورهای جهان را در سه دسته توسعه یافته ، درحال توسعه و توسعه نیافته تقسیم می کنند اما ایران  باید در دسته ی چهارم با عنوان کشور بد توسعه یافته قرار گیرد .

 وی اینکه مردم باور ندارند غذای سالم در اختیار آنان قرار می گیرد را مصداق نداشتن امنیت غذایی و نشانه ی بد توسعه یافته بودن  دانست و ادامه داد : در برخی از گلخانه های کشور صاحبان گلخانه محصول مورد نیاز خانواده خود را در قسمتی مجزا و با شرایط بهتری پرورش می دهند که این نشانه ی از تنزل اخلاقی و شبهاتی در تولید محصول سالم است.

 امیر مظفر امینی رسیدن به نقطه بد توسعه یافتگی ایران با وجود برخورداری از نیروی انسانی متخصص و منابع اقتصادی بالا را استفاده نکردن از سرمایه های اجتماعی دانست و تصریح کرد : کشور ما از نداشتن تفکر سیستمی رنج می برد و این امر نیزسبب به وجود آمدن سیل مشکلات امروز کشور و غوطه ور شدن  در دریای بد توسعه یافتگی می شود .

امینی عدم صرفه اقتصادی و یکسان بودن قیمت محصولات سالم با محصولات مشابه را از مهمترین عوامل کاهش انگیزه تولید محصولات سالم بر شمرد و افزود : امروز باید کالاهایی تولید شود که چالش تقاضای بالایی داشته ب\اشند و محصولات غذایی سالم نیز جزء همین محصولات است

وی با بیان اینکه  آگاهی و شناخت مردم از محصولات غذایی سالم از نشانه های توسعه یافتگی است گفت : برای بهبود شرایط ابتدا لازم است سیستم کنونی جای خود را به یک سیستم کارآمد و مبتنی بر تفکر سیستمی بدهد و در این شرایط است که سیستم مسئول می شود و انسان های دورن سیستم نمی توانند غیر مسئول باشند.

فراوری نادرست محصول ارگانیگ را هم ناسالم می کند

دکتر رسول حیدری کارشناس و محقق تغذیه و سبک زندگی سالم با تاکید بر اینکه تولید محصولات کشاورزی سالم به تنهایی نمی تواند امنیت غذایی را از مزرعه تا بشقاب محقق کند گفت : حتی محصولات ارگانیک نیز با فراوری نادرست به غذاهای ناسالم تبدیل می شوند .

وی با بیان این که بدن به 55 ماده ی مغذی سالم نیاز دارد اظهار داشت : در حقیقت ما به خوراکی هایی می توانیم غذای سالم بگوییم که از این مواد مغذی بهره مند باشند و بتوانند نیاز سلول های بدن را رفع کنند .

رسول حیدری ادامه داد : متاسفانه ما در ایران از امنیت غذایی برخوردار نیستیم زیرا اگر امنیت غذایی داشتیم نباید شاهد این باشیم که در کشور 12 میلیون نفر از دیابت و 50 درصد جمعیت از چاقی رنج ببرند .

این کارشناس و محقق تغذیه سفید کردن غلات مانند گندم و برنج ، سرخ کردن ،کباب کردن و آبکش کردن  را در فرایند پخت غذا بسیار نادرست توصیف و گفت : آموزش و پرورش و صدا و سیما دو سازمانی هستند که باید در راستای سلامت جامعه و رسیدن به امنیت غذایی اطلاعات درست را در اختیار مردم و فرهنگ سازی لازم در خصوص فراوری محصولات غذایی را انجام دهند .

انسان برای بقا و نجات زمین باید نگاه خود را به گوشت عوض کند

 دکتر موسی صالحی متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در جمع بندی مباحث مطرح شده در این همایش گفت : در حال حاضر نیز زمین نمی تواند جمعیت 5/7 میلیاردی انسان ها و نیاز غذایی آن ها را تامین کند و بدیهی است که در سال 2100 میلادی نیز چنین توانایی را نخواهد داشت مگر آنکه انسان ها یاد بگیرند چگونه غذا بخورند .

وی با بیان اینکه نوع نگاه به گوشت به عنوان غذا باید تغییر کند اظهار داشت : برای تولید یک کیلو گرم پروتئین حیوانی 15 کیلوگرم پروتئین گیاهی باید توسط دام مصرف شود و این موضوع در صورت ادامه مصرف گوشت توسط انسان ها باعث می شود تا در  سال 2100 میلادی انسان ها بیش از امروز در تنگنای تهیه غذا قرار بگیرند.

صالحی سفید کردن گندم و برنج را سبب کاهش ارزش غذایی آن ها و مصرف چند برابر آن دانست و ادامه داد : کسب اعتماد اجتماعی ،استفاده از سرمایه های اجتماعی ، آموزش صحیح و استفاده از روش های صحیح فراوری محصولات غذایی  مواردی هستند که می تواند جهان را در مسیر امنیت غذایی قرار دهد و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست .

موسی صالحی وضعیت امروز تالاب ها و رودخانه ها و همچنین سدهای ساخته شده در کشور را ناشی از سوء مدیریت و کارهای غیرکارشناسانه دانست و افزود : بیرون آمدن از وضعیت کنونی ، کاهش مخاطرات زیست محیطی و رسیدن به امنیت غذایی  نیازمند مدیریتی دقیق ،منسجم و سیستمی است.

در این همایش  دکتر ناصر همدمی دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان و دکتر حمید ملا حسینی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان نیز مباحثی تخصصی در خصوص محصولات غذایی سالم را برای حاضرین ارائه کردند و همچنین بیانیه این همایش قرائت شد.

منبع خبر :  باخبرباش
کد خبر :  

نظرات



ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما نمایش داده نمی شود. فیلدهای ضروری با * مشخص شده اند. *

اخبار مرتبط

شبکه های اجتماعی
شماره های تماس
  • تلفن : 03136622123
  • موبایل : 09133147435
  • موبایل : 09133658705
دفتر مرکزی
  • آدرس : اصفهان . چهارراه نظر . خیابان میر
  • بعد از پل شیخ صدوق . روبروی دبستان شهید احسانی
  • بن بست ایمانی . پلاک 41