حالت شب
  • Sunday, 03 August 2025
تداوم روزهای داغ تابستان و دورنمای تامین آب آشامیدنی اصفهان

تداوم روزهای داغ تابستان و دورنمای تامین آب آشامیدنی اصفهان

اصفهان - ایرنا - شاهد گذر گرم‌ترین روزهای سال در استان اصفهان هستیم و تامین و توزیع آب آشامیدنی علیرغم کمبود منابع و خشکسالی با طرح‌های مرتبط در حال انجام است اما عبور با کمترین چالش از ماه‌های پیش رو، به مشارکت همگانی به منظور مصرف بهینه نیاز دارد.

به گزارش ایرنا، افزایش میانگین دمای هوای کشور نسبت به سال‌های گذشته، کاهش بارش‌ها در مقایسه با قبل و افت شدید منابع آبی، وضعیت به مراتب سخت‌تری را بوجود آورده است.

بررسی وضعیت پرشدگی سدهای کشور در اوایل ماه جاری نشان می دهد که درصد پرشدگی سدها به ۴۴ درصد رسیده و این به معنای آن است که ۵۶ درصد مخازن سدها خالی است و این وضعیت ضرورت مدیریت مصرف آب را دوچندان می کند.

بررسی آمارهای شرکت مدیریت منابع آب ایران نشان می دهد که از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر۱۴۰۳) تا هفته قبل میزان آورد به سدهای کشور از جمله سد زاینده رود نسبت به مدت مشابه در سال آبی گذشته (ابتدای مهر۱۴۰۲ تا آخر شهریور۱۴۰۳) با کاهش ۴۲ درصدی همراه شده است.

همچنین از ابتدای سال آبی جاری تا به امروز بطور تقریبی ۲۳ میلیارد و ۵۰ میلیون متر مکعب آب وارد سد های مهم و بزرگ شده و این درحالی است که سال گذشته این میزان ۳۹ میلیارد و ۹۱۰ میلیون متر مکعب بود.

و اما در استان اصفهان نیز شاهد چنین شرایط نامطلوبی هستیم، آنطور که مسوولان هواشناسی این دیار گفته‌اند بیشتر مناطق استان درگیر خشکسالی شدید و بسیار شدید است، همچنین دوره های خشکسالی طولانی تر و شدت آن هم بیشتر شده است.

اصفهان وضعیت آبی نابسامان و کم‌سابقه ای را در دهه‌های اخیر سپری می‌کند، افزایش جمعیت و تغییر الگوی مصرف، طرح‌های انتقال آب، افزایش صنایع و برداشت‌های بالادست، شرایطی ایجاد کرده که آب رودخانه زاینده رود در ۲ دهه اخیر از سد «چم آسمان» در شهرستان لنجان واقع در غرب استان تا تالاب گاوخونی به دفعات خشکانده شده و همین امر توقف متناوب کشت و کار در مناطق مختلف استان و خشکی کامل تالاب گاوخونی را در پی داشته است.

در این اوضاع، بی تردید تامین آب آشامیدنی سالم و پایدار برای تمام نقاط شهری و روستایی، اقدامی سخت و نیازمند برنامه ریزی و پایش متداوم است.

کمبود ۲.۵ تا ۳ متر مکعبی آب آشامیدنی در اصفهان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اصفهان در این باره گفت: بالغ بر ۶۰ شهر و ۳۸۰ روستا از سامانه آبرسانی «اصفهان بزرگ» و از سد زاینده‌رود استفاده می‌کنند که بر مبنای گزارش‌ها حداکثر ظرفیت تولید آب آشامیدنی در آن متشکل از تصفیه خانه‌ها و چاه‌های آب ۱۴.۵ متر مکعب بر ثانیه است اما نیاز اصفهان در ساعات اوج مصرف به ۱۷ متر مکعب بر ثانیه می‌رسد به این معنا که ۲.۵ متر مکعب یا ۲ هزار و ۵۰۰ لیتر در ثانیه کمبود داریم.

ناصر اکبری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برای تامین آب و توزیع عادلانه آن اقداماتی انجام دادیم از جمله اینکه از طریق مدیریت فشار با استفاده از ایستگاه‌های فشار شکن و همچنین با اصلاح شبکه در نقاط مختلف، زمینه بهبود توزیع آب را فراهم کرده ایم.

وی افزود: در ماه‌های گذشته قطع آب چندانی نداشتیم اما افت فشار در برخی ساعات رخ داد و پیشنهاد شد که شهروندان همچون سال‌های قبل از مخزن ذخیره و پمپ آب برای رساندن آن به طبقات بالا بهره گیرند.

مدیرعامل شرکت آبفا اصفهان خاطرنشان کرد: همچنین آبرسانی با تانکر و به صورت سیار در برخی از روستاهای استان انجام می‌شود به طوری که در فروردین بیش از ۱۴ هزار، اردیبهشت ۱۷ هزار و ۵۳۸، خرداد افزون بر ۲۳ هزار و ۶۰۰ و تیر ۳۶ هزار و ۲۲۳ متر مکعب آبرسانی سیار انجام شد.

افزایش ۲۵ درصدی مصرف آب در روزهای داغ

در همین ارتباط مدیر دفتر بهره‌برداری از تاسیسات تامین، تصفیه و خطوط انتقال آب آبفای استان اصفهان گفت: مصرف آب شرب اصفهانی‌ها در روزهای گرم سال به مرز یک میلیارد و ۴۷۰ میلیون لیتر در شبانه روز می‌رسد.

مجتبی اورنگی با اشاره به افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی مصرف در روزهای داغ تابستان افزود: نیاز آبی مردم در ساعات اوج مصرف که کولرهای آبی روشن است به ۲۰ هزار لیتر در ثانیه می‌رسد و همین کمبود ۳ هزار لیتر در ثانیه‌ای، موجب ناترازی در تولید، توزیع و مصرف آب شرب می‌شود، از طرف دیگر در روزهای گذشته به دلیل افزایش کمینه دما، میزان ساعات استفاده مردم از کولرهای آبی بیشتر شد و همین موضوع افزایش مصرف آب را در پی داشت.

وی گفت: با وجود این به دلیل مدیریت فشار شبکه و پایش لحظه‌ای مخازن، موفق شده‌ایم با کم‌ترین چالش، آب شرب و بهداشت مردم را به صورت شبانه روزی در ۱۰۲ شهر و نزدیک به یک هزار روستای تحت پوشش تامین کنیم.

اورنگی خاطرنشان کرد: وقتی کمینه دمای هوا از ۲۵ درجه سانتی گراد کمتر نشود، میزان ساعات استفاده از کولرهای آبی افزایش یافته و گاهی به صورت ۲۴ ساعته درمی‌آید و بررسی‌ها نشان می‌دهد استفاده مداوم از کولرهای آبی و نصب مستقیم پمپ روی شبکه توزیع، فشار مضاعفی بر شبکه آبرسانی تحمیل می‌کند که موجب کاهش فشار و اختلال در توزیع عادلانه آب می‌شود.

وی گفت: از مردم انتظار داریم در ساعاتی که هوا خنک‌تر است نسبت به خاموش کردن کولرهای آبی اقدام کرده و از تهویه طبیعی استفاده کنند.

تامین آب شرب با رعایت استانداردهای بهداشتی

اما نکته اساسی در تامین و توزیع آب آشامیدنی، بهداشت و سالم بودن کامل آن است که به گفته مسوولان شرکت آبفا این موضوع با حساسیت و دقت بالایی پیگیری می‌شود تا تندرستی مردم به هیچ وجه با چالش رو به رو نشود.

سلامت و کیفیت آب شرب از لحاظ پارامترهای میکروبی، فیزیکو شیمیایی و میزان کلر باقی‌مانده، همه روزه در مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب استان اصفهان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

بر همین مبنا مدیر مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب آبفای استان اصفهان گفت: گروه‌های پایش و نظارت بر کیفیت آب آبفای استان اصفهان براساس استانداردهای ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد، به طور روزانه پارامترهای کیفی آب شرب را در شهرها و روستاها بررسی می‌کنند و روزانه بیش از ۲ هزار آزمایش کلر سنجی از آب موجود در شبکه‌های آبرسانی و مخازن موجود در سطح استان انجام می‌شود.

فهمیه امیری با بیان اینکه کنترل و نظارت بر سلامت و کیفیت آب شرب جز وظایف ذاتی و اساسی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان محسوب می‌شود، اظهار داشت: در سه ماهه نخست سال‌جاری بیش از ۸۵ هزار و ۴۳۵ آزمون کلر سنجی، چهار هزار و ۵۶۲ آزمون میکروبی، ۸۰۰ مورد آزمون فیزیکو شیمیایی، ۳۰۰ آزمون بیولوژی آب و ۲۱۵ مورد آزمون فلزات سنگین انجام شد که این بررسی‌ها مطلوبیت ۹۹.۸ درصدی آزمون‌های میکروبی و مطلوبیت ۹۹.۸ درصدی آزمون‌های کلر سنجی را نشان می‌دهد.

وی با تاکید بر سلامت آب شهرها و روستاهای استان عنوان کرد: کنترل و ارزیابی مستمر بررسی پارامترهای میکروبی، فیزیکو شیمیایی و میزان کلر باقی مانده آب شرب در سه حوزه تأمین، ذخیره و توزیع انجام می‌گیرد و پس از اطمینان از صحت، سلامت و کیفیت مطلوبِ تمامی نمونه‌گیری‌های انجام شده، اجازه مصرف در شبکه توزیع آب داده خواهد شد.

امیری افزود: آزمایشگاه‌ مرکزی آبفای استان با کسب گواهینامه استاندارد «ایزو ۱۷۰۲۵» نقش موثری در تایید دقت و صحت نتایج آزمایش‌های آب دارد.

مدیر مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب آبفا تصریح کرد: آزمایشگاه مرکزی آبفای استان اصفهان دارای تجهیزات برخط اندازه‌گیری پارامترهای کیفی آب از مخازن و شبکه آب شهر اصفهان است.

وی با اشاره به پایش کیفیت آب در روستاها نیز گفت: به طور مستمر کلر سنجی و آزمون‌های میکروبی، فیزیکو شیمیایی و فلزات سنگین از منابع، مخازن و شبکه توزیع آب در سطح روستاهای استان انجام و نتایج این آزمایش‌ها پس از جمع‌آوری، در اختیار مرکز بهداشت استان قرار می‌گیرد.

امیری بیان کرد: وجود املاح در آب برای سلامت مردم ضروری است و املاح معدنی باید در آن موجود باشد و در صورتی که این مواد حذف شود، آب باقی مانده یعنی آب مقطر، برای سلامتی مضر است.

کاهش مصرف ۲۰ لیتر اصفهانی‌ها برای گذران از گرمای طاقت فرسا

به گفته مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای اصفهان پویش مردمی «اصفهان منهای ۲۰ با شعارهای «ایست – آب نیست» و « ۲۰ لیتر کمتر – تابستان بهتر» از خرداد کار خود را آغاز کرده و در این مدت از ظرفیت تمامی دستگاه‌های اجرایی استان و سازمان‌های مردم نهاد برای جلب مشارکت و همراهی عموم مردم جهت حمایت از آن استفاده می شود.

مهرداد خورسندی خاطرنشان کرد: پویش نامبرده تا ۲۰ مهر سال‌جاری ادامه دارد و بر مبنای آن از مردم دعوت می‌شود میزان مصرف آب خود در شبانه روز را ۲۰ لیتر کاهش داده تا بتوان تابستانی با کمترین چالش را سپری کرد.

وی اظهار داشت: اکنون سرانه مصرف آب آشامیدنی در استان اصفهان به طور میانگین ۱۶۹ لیتر در شبانه روز است که در این پویش از مردم دعوت می‌شود تا در روزهای گرم پیش رو این میزان را تا ۱۴۹ لیتر کاهش دهند.

مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای اصفهان گفت: چنانچه موارد ذکر شده به درستی رعایت شود در نتیجه مصرف آب در دوره چهار ماهه به میزان ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر و در یک سال بیش از ۴۰ میلیارد لیتر کاهش خواهد یافت.

خورسندی تصریح کرد: این امر بیش از هر عامل دیگر به مشارکت و همکاری مردم نیاز دارد و بی تردید بدون مساعدت همگانی ممکن است در روزهایی از ماه‌های پیش رو با چالش کمبود آب روبه رو شویم.

دیدگاه / پاسخ