چالش نسخهنویسی الکترونیکی چیست
به گزارش باخبرباش به نقل از ایمنا نسخهنویسی الکترونیک و الزام حذف نُسخ کاغذی، طرحی است که از ابتدای دیماه ۱۴۰۰ در کشور اجرا و بنا شد تا به یکپارچگی اطلاعات، جلوگیری از تجویز داروهای اشتباه، سقفگذاری ارائه خدمات، جلوگیری از همپوشانیهای بیمهای کمک کرده و در نهایت بازوی مهمی برای اجرای کامل پرونده الکترونیک سلامت و پزشک خانواده باشد، اما همچنان چالشهایی بر سر راه این طرح وجود دارد؛ چالشهایی از جنس مشکلات زیرساختی، همچنین پزشکانی که هنوز زیر بار نسخهنویسی الکترونیک نمیروند.
الزامات قانونی اجرای طرح نسخهنویسی الکترونیکی در برنامههای پنجم و ششم توسعه مطرح و در ماده ۷۴ برنامه ششم توسعه درباره نسخهنویسی الکترونیک تاکید شد که وزارت بهداشت با هدف ارائه خدمات الکترونیکی سلامت مکلف است در مدت دو سال اول اجرای قانون برنامه نسبت به استقرار سامانه پرونده الکترونیکی سلامت ایرانیان و سامانههای اطلاعاتی مراکز سلامت با هماهنگی پایگاه ملی آمار ایران و سازمان ثبتاحوال کشور با حفظ حریم خصوصی، منوط به اجازه آنها، محرمانه بودن دادهها و با اولویت شروع برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، اقدام کند. همچنین در طرح تحول سلامت نیز بر نسخهنویسی الکترونیکی، تاکید شده است. چرا برخی پزشکان زیر بار نوشتن نسخه الکترونیک نمیروند؟
داروخانهها و مراکز پاراکلینیک میتوانند نسخ کاغذی را تا سقف ۲۰ درصد بپذیرند
شهرام غفاری، مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی با تاکید بر اینکه مشکلی برای پذیرش نسخ کاغذی از طرف آزمایشگاهها و داروخانهها وجود ندارد، اظهار کرد: این اجازه به داروخانهها و مراکز پاراکلینیک داده شده است تا نسخ کاغذی را تا سقف ۲۰ درصد بپذیرند، لذا برای بیماران در این زمینه مشکلی پیش نمیآید.
وی با بیان اینکه سازمان تأمین اجتماعی پیش قراول اجرای نسخه الکترونیک بوده است، افزود: در حال حاضر سازمان تأمین اجتماعی، بیمه سلامت و نیروهای مسلح طرح نسخه الکترونیک را اجرا میکنند، به طوری که بیش از ۹۷ درصد نسخ پزشکانِ طرف قرارداد با سازمان تأمین اجتماعی به صورت الکترونیک نوشته میشود؛ البته برخی پزشکانی که با سازمان تأمین اجتماعی طرف قرارداد نیستند نسخ را به صورت الکترونیک نمینویسند، از اینرو در برخی موارد شاهد رد و بدل شدن نسخ کاغذی هستیم.
مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به این سوال که چند پزشک زیر بار اجرای نسخ الکترونیک نرفتهاند، تصریح کرد: بیش از ۲۳ هزار پزشک و دندانپزشک با سازمان تأمین اجتماعی طرف قرارداد هستند و میتوان گفت صددرصد آنها، به صورت الکترونیک نسخهنویسی انجام میدهند؛ سه درصدی که موجب شده است تا نسخ الکترونیک به صورت صددرصد اجرا نشود، پزشکانی هستند که با تأمین اجتماعی قرارداد ندارند.
وی با اشاره به تمهیدات سازمان در مواردی که ممکن است پزشکان با قطعی برق روبهرو شوند، گفت: در مواردی که پزشکان نسخ را به دلایل مطرح شده در قانون، به صورت کاغذی مینویسند، این اجازه به داروخانهها و مراکز پاراکلینیک داده شده است تا نسخ کاغذی را تا سقف ۲۰ درصد بپذیرند، از اینرو برای بیماران در این زمینه مشکلی پیش نمیآید.
غفاری ادامه داد: در مواردی گزارش میشود که داروخانه و آزمایشگاهی ممکن است نسخه کاغذی را از بیماران قبول نکنند؛ در این زمینه سازمان تأمین اجتماعی طی نظارتهای خود، به طور شفاهی این موضوع را اعلام کرده که نسخ کاغذی را تا سقف ۲۰ درصد ظرفیت نسخهپیچی داروخانهها قبول کنند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر میزان نسخهنویسی به صورت کاغذی در پاراکلینیکها به بیش از ۱۵ درصد نمیرسد و بهطور قانونی مشکلی برای پذیرش نسخ کاغذی از طرف آزمایشگاهها و داروخانهها وجود ندارد.
مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به سوالی در خصوص تأثیر اجرای نسخ الکترونیک در کاهش خطاهای نسخهخوانی افزود: این مهم تأثیر صددرصدی در کاهش خطاهای نسخهخوانی داشته است، اما چالشهایی نیز دارد، به عنوان مثال اگر دو دارویی از نظر تلفظی به یکدیگر شباهت داشته باشند، ممکن است یک دارو به جای داروی دیگر انتخاب شود، اما این موضوع به مراتب کمتر از خطاهای نسخهخوانی است، اما برای داروخانه خطای نسخهخوانی وجود ندارد. پیش از این نیز داروخانهها نگران مخدوشی تاریخ نسخ دارو بودند که این موارد با اجرای نسخ الکترونیک رفع شده است.
وی با بیان اینکه هر سازمانی به طور مستقل نسخ الکترونیک را در سامانه خود اجرا میکند، خاطرنشان کرد: قرار بود سامانههای نسخهنویسی با یکدیگر مرتبط شوند و پزشکان بتوانند برای بیماران تحت پوشش سایر بیمهها نیز در سامانه نسخهنویسی کنند، اما این اتفاق هنوز رخ نداده است. با این وجود با بیمه سلامت در خصوص بیماران صعبالعلاج همکاری صورت گرفته است تا بیمهشدگان تأمین اجتماعی و بیمه سلامت توسط صندوق بیماران صعبالعلاج پوشش داده شوند.
حدود ۷۰ درصد نسخ سازمان تأمین اجتماعی، الکترونیکی و ۳۰ درصد کاغذی است
پیش از این علی فاطمی، نایبرئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به مشکلات اجرای طرح نسخه الکترونیک اظهار کرد: در حال حاضر همه نُسخی که از سازمان بیمه سلامت به داروخانهها میآید، نسخ الکترونیکی است؛ اما در مورد بیمه تأمین اجتماعی اینگونه نیست. بهطوری که حدود ۷۰ درصد نسخ سازمان تأمین اجتماعی، الکترونیکی و ۳۰ درصد کاغذی است؛ این در حالی است که سازمان بیمه تأمین اجتماعی هزینه نسخههای کاغذی را به داروخانهها با تأخیر بیشتری نسبت به نسخ الکترونیک میپردازد و این اقدام فشار زیادی را به داروخانهها و حتی بیماران تحمیل خواهد کرد.
وی افزود: در عین حال بر اساس قانون بودجه، برای پزشکان و ارائهدهندگان خدمتی که نسخ الکترونیکی بنویسند، از ۸,۸۰۰ تومان تا ۱۸ هزار تومان تعرفه تشویقی در نظر گرفته شده، اما هیچ مبلغی برای جبران خسارت داروخانه پیشبینی نشده است. ضمن اینکه تعرفه تشویقی برای ارائهدهندگان خدمات سلامت که در قانون بودجه در نظر گرفته شده، فقط برای پزشکان اجرا میشود و برای داروخانهها دیده نشده است و بعضی داروخانهها حتی تنبیه نیز میشوند.
دیدگاه / پاسخ
موارد مرتبط
محبوبترین مطالب
مجموعه ها
خبرنامه
با عضویت در خبرنامه از جدیدترین اخبار روز مطلع شوید!