حالت شب
  • Wednesday, 25 June 2025
گلخانه‌ها؛ راه نجات کشاورزی اصفهان در بحران کم آبی

گلخانه‌ها؛ راه نجات کشاورزی اصفهان در بحران کم آبی

اصفهان-ایرنا- پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان گفت: گلخانه‌ها راه نجات کشاورزی اصفهان در بحران کم آبی است.

مهدی نصر اصفهانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تداوم بحران آب، تنش شوری و ورود بذرهای آلوده، تاکید کرد: توسعه گلخانه‌ها راهکاری موثر برای عبور از این شرایط بحرانی است.

وی با اشاره به وضعیت بحرانی آب در استان گفت: ما در یک منطقه خشک زندگی می‌کنیم و همچنان با مشکل جدی آب مواجه هستیم.

نصر اصفهانی با تاکید بر ضرورت حرکت به سمت کشت محصولات مقاوم به کم آبی و شوری آب اظهار داشت: با توجه به بحران آب باید به دنبال ارقام مقاوم در زراعت باشیم، در چنین شرایطی توسعه گلخانه‌ها گامی مهم برای کاهش مصرف آب و ارتقای بهره‌وری کشاورزی است.

وی گفت: گلخانه‌های سنتی موجود نیز با اندکی بهینه سازی می‌توانند اقتصادی و مقرون به صرفه باشند.

وی در ادامه درباره وضعیت فعلی گلخانه‌های استان اصفهان توضیح داد: وضعیت گلخانه‌ها خوب است اما یک مشکل اساسی وجود دارد و آن این که برخی کشاورزان برای صرفه جویی در هزینه، اقدام به خرید بذرهای ارزان قیمت و بدون اصالت می‌کنند که متاسفانه آلوده به ویروس و میکرو ارگانیسم‌ها است.

این محقق اصفهانی تاکید کرد: اکنون بذرهای آلوده به ویژه در تولید فلفل، چالش جدی ایجاد کرده‌ است. بذرهای قاچاق، بدون برچسب معتبر وارد می‌شوند و ما در حال حاضر با نوعی ویروس خاص روبرو هستیم که در گذشته اصلاً وجود نداشت و باید دقت کرد که منبع بذر حتماً مورد تایید مراکز رسمی باشد.

وی ۲ عامل مهم برای موفقیت در کشت گلخانه‌ها را یکی بذر و دیگری خاک اعلام کرد و گفت: بعد از انتخاب بهترین بذر، کشاورزان باید با کارشناسان مشورت کنند و در مورد خاک هم تناوب زراعی، آفتاب دهی، افزودن کود حیوانی و رعایت اصول تغذیه خاک بسیار مهم است.

نصر اصفهانی با هشدار نسبت به استفاده از بذرهای فاقد اصالت، خواستار مراجعه مستقیم کشاورزان به متخصصان مرکز تحقیقات برای دریافت مشاوره و راهکار شد.

وی با بیان اینکه کشاورز باید در انتخاب بذر نهایت دقت را داشته باشد، هشدار داد: اگر بذر آلوده در مزرعه کاشته شود، یک سال کشاورز از دست می‌رود و نباید اجازه داد صرفه جویی جزئی باعث خسارت کلی شود چرا که در صورت آلوده بودن یک بذر، حتی گیاه سالم مجاور هم از طریق حشرات یا عوامل دیگر آلوده می‌شود.

وی گفت: ما در مرکز تحقیقات کشاورزی استان در تمام زمینه‌ها از جمله آب، خاک، گیاه پزشکی و فنی‌مهندسی آماده ارائه خدمات هستیم و کشاورزان به صورت فردی یا گروهی می‌توانند از این خدمات استفاده کنند چرا که موفقیت کشاورزان، موفقیت ماست و ما تمام‌قد در کنار آن‌ها هستیم.

این محقق اصفهانی ادامه داد: کشاورز باید بتواند وارد صحنه شود و محصولات با کیفیت، چه صادراتی و چه داخلی، تولید کند. اما مهم‌تر از آن، چگونگی حفاظت از تولیدات در برابر آفات و بیماری‌ها است و برنامه‌های بیولوژیک و ارقام مقاوم از همین رو اهمیت پیدا می‌کنند.

نصر اصفهانی با بیان اینکه اعضای هیئت علمی این مرکز کاملاً عملیاتی و در صحنه هستند، گفت: ما مشکلات کشاورزان را لمس کرده‌ایم و برای آن‌ها راهکار داریم، این ارتباط چهره به چهره با کشاورزان کلید موفقیت است و مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان همیشه پذیرای کشاورزان است.

به گزارش ایرنا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، با سه معاونت (آموزش، پژوهش و فناوری و برنامه‌ریزی و پشتیبانی)، ۹ بخش تحقیقاتی، ۱۶ ایستگاه و پایگاه، آزمایشگاه‌های تخصصی و یک مرکز رشد یکی از مراکز پیشرو کشور به شمار می‌رود.

بیشتر فعالیت‌های پژوهشی این مرکز پیرامون امنیت غذایی، پساب، اصلاح خاک و محصولات دامی است.

در زمان حاضر حدود ۱۹۰ نفر شامل اعضای هیات علمی، محقق، کارشناس و نیروی خدماتی در این مرکز فعالیت دارند.

دیدگاه / پاسخ