
«آرایش رسانهای» نصف جهان در جنگ ۱۲ روزه
اصفهان-ایرنا- در تجاوز غافلگیرانه رژیم صهیونیستی به نصف جهان؛ اهالی رسانه این دیار سنگر دفاع از مام میهن را رها نکردند و با سلاح قلم به میدان نبرد روایت ها شتافتند تا دشنه شایعه و دروغ پراکنی دشمن به سنگ بخورد؛ موضوعی که از آن به «جنگ نرم» تعبیر می شود و راهبرد تعیین کننده در بحران به شمار می رود.
به گزارش ایرنا، در روزهایی که پیکر رویین تنانه وطن آماج یورش ددمنشانه رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود اهالی رسانه و خبرنگاران نیز دوشادوش اقشار مختلف مردمی پای کار آمدند تا گوشه ای از زخم نشسته بر قلب ایران را مرهم باشند.
قلم به دستان میهن؛ در شرایط حساس، غافلگیرانه و پرالتهاب آن روزها نه تنها میدان را خالی نکردند بلکه با آرایش رسانه ای بر مبنای اصول حرفه ای برای جریان سازی خبری نقش آفرینی کردند.
طولی نکشید که دغدغهمندی به هنگام و آگاهانه اهالی رسانه کشور و تولید مستمر اخبار صحیح و فرآورده های خبری مورد نیاز در آن بزنگاه ۱۲ روزه، به یاری عملیات نظامی و تدابیر دیپلماتیک آمد و فضای قابل اعتماد رسانه ای، فرایند مدیریت جنگ را تسهیل کرد.
در شرایطی که دشمن صهیونیستی و بدخواهان داخلی با تبلیغات گسترده و انتشار اخبار کذب و غیر واقعی همه توان خود را به کار بستند تا بار روانی و آشفتگی جنگ را برای مردم ایران سنگین تر کنند؛ اهالی رسانه اما با تمسک به «میهن پرستی»، همدلانه و دلسوزانه زمام عملیات اطلاع رسانی و خبرسازی را به دست گرفتند.
در این عملیات راهبردی، تنها به انتشار اخبار جنگ و تلفات آن بسنده نشد؛ بلکه به فاصله کمی پس از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی ده ها هزار سوژه از دل این نبرد تحمیلی با قلم فرسایی خبرنگاران تولید و منتشر شد.
در هزارتوی پیکار خودجوش اهالی رسانه؛ مهر به وطن موج می زد و جنگ و نابسامانی هایش از چرخش قلم آن ها به بارقه امید و استقامت منتهی شد. این سربازان قلم به دست، جلوه های دهشتناک و امیدبخش جنگ ۱۲ روزه را با چیره دستی به تصویر کشیدند تا وطن در میان بیم و امید آن دوران همچنان ایستاده بماند.
اهالی رسانه حواسشان به همه چیز بود؛ پر صلابت و شجاعانه از اقتدار سامانه موشکی در هدف قرار دادن مواضع دشمن نوشتند؛ موج همگرایی و همدلی خارق العاده آن ۱۲ روز را مسحور کننده روایت کردند، با تراوش واژه های ناب، داغدار شهدای وطن شدند و با هوشیاری و اخلاق حرفه ای جزییات حملات و رخدادهای جنگی را گزارش دادند.
در این میان اهالی رسانه دیار اصفهان نیز؛ به عنوان یکی از اهداف مهم حملات رژیم صهیونیستی از زیر بار سنگین رسالت خود سربلند بیرون آمد. در روزهایی که جنگ بر رخسار نصف جهان سایه افکنده بود تلالوء امید به وجود آمده در سایه روایتگری اهالی رسانه، گذار از آن دوران را آسانتر کرد.
در شرایطی که جنگ به معنای واقعی در اصفهان و برخی شهرهای آن اتفاق افتاده بود؛ اضطراب بی خبری ها و شایعه پراکنی ها، خیلی زود جای خودش را به انتشار اخبار صحیح و ساختارمند داد و در این میان انسجام رسانه های رسمی و تریبون های مجازی فراتر از حد تصور به چشم آمد.
غافلگیرانه جنگ و تشکیل «اتاق خبر» در استانداری
در همین پیوند مشاور استاندار و مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان به ایرنا گفت: در ساعات اولیه حملات رژیم صهیونیستی غافلگیر شدیم زیرا از ادامه روند تجاوز دشمن بی اطلاع بودیم اما از همان ابتدا، برایند مشورت ها و رایزنی ها به تشکیل «ستاد اطلاع رسانی منسجم» منتهی شد تا اخبار واقعی تولید و منتشر شود.
احسان مشگلانی افزود: هدایت این عملیات با نظارت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی (دبیر شورای اطلاع رسانی استان) آغاز و در نخستین ساعات صبح نخستین حمله، جلسه ای به میزبانی استانداری اصفهان با حضور تعدادی از مسوولان و نمایندگان خبرگزاری ها تشکیل شد.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان گفت: در این جلسه نحوه اطلاع رسانی، مدیریت اخبار و انتشار آن ها با حضور استاندار و معاونان «سیاسی اجتماعی» و «امنیتی انتظامی» وی بررسی و جمع بندی شد.
مشگلانی با بیان اینکه ماهیت این جلسه اتفاق جدید و متفاوت در حوزه اطلاع رسانی بحران بود و تاکنون سابقه نداشت، افزود: اگرچه اصفهان با شرایط بحرانی مختلف مواجه بوده است اما تاکنون مشابه «اتاق خبر جنگ» با ویژگی همگرایی متمایز و آماده به کار بودن در دوره های گذشته شکل نگرفته بود.
وی افزود: با دعوت از رسانه ها و مشورت گرفتن برای کنترل و مدیریت بحران همچنین با هم افزایی و هم صدایی در حوزه اطلاع رسانی توانستیم یک حرکت جدید و راهبردی را در استان ایجاد کنیم که به طور یقین تجربه ای ارزشمند محسوب می شود
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان با بیان اینکه اقدامات اطلاع رسانی در روزهای بعد و طی ۱۲ روز جنگ بهروز رسانی شد، افزود: در این میان از سوی استاندار مقرر شد به جای اینکه هر مسوول مبادرت به پاسخگویی و اطلاع رسانی کند یک نماینده از سوی دستگاه حاکمیتی استان به عنوان سخنگو انتخاب شود.
وی اضافه کرد: بر این اساس، معاون امنیتی انتظامی استانداری که بخش عمده ای از بحران جنگ به حوزه مسوولیت وی مرتبط بود از سوی استاندار به عنوان سخنگوی شورای اطلاع رسانی معرفی و آرایش رسانه ای استان در شرایط جنگی تعیین شد.
وطن؛ دغدغه مشترک اهالی رسانه اصفهان
مشگلانی در باره مشارکت رسانه های رسمی و مجازی استان در جنگ ۱۲ روزه افزود: در همان ساعات نخستین جنگ، رسانههای مجازی و خبرگزاری های رسمی استان، در اطلاع رسانی و انتشار اخبار آخرین اتفاقات در کشور و استان مانور مطلوب داشتند.
وی افزود: رسانه های رسمی و مجازی اصفهان، اخبار را از منبع استانداری دنبال و منتشر می کردند که این مساله شایعات و حواشی را در آن بزنگاه حساس کنار می زد.
مشگلانی با ابراز خرسندی از هم افزایی رسانه های استان با روابط عمومی استانداری در جنگ ۱۲ روزه افزود: این همگرایی تا جایی پیش رفت که برخی رسانه های مکتوب با وجود اینکه در آن زمان انتشار نداشتند اما در اتاق خبر حضور فعال و همیارانه داشتند.
وی افزود: اگرچه در آن شرایط بحرانی تعدادی از رسانه ها از برخی محدودیت ها و ملاحظات امنیتی گلایه مند بودند، اما نگرانی آن ها با درایت دبیر شورای اطلاع رسانی به خوبی مدیریت و برنامه ریزی شد.
مشگلانی گفت: تعامل و از خودگذشتگی رسانه های استان در شرایط جنگی اخیر و دغدغهمندی آن ها برای وطن، ستودنی و رضایت بخش بود.
استفاده از تجارب روایتگران پیشکسوت جنگ
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان در پاسخ به این پرسش که «رویکرد استانداری برای استفاده از تجربیات اساتید خبر در شرایط بحرانی چه بود»، افزود: جلسات شورای اطلاعرسانی از همان آغاز جنگ با دعوت از افراد پیشکسوت رسانه یا صاحب رسانه تشکیل شد.
مشگلانی ادامه داد: در روزهای بعد با توجه به افزایش دامنه تنش و نیاز به مدیریت بحرانی که تاکنون تجربه نشده بود؛ نیاز به رویکرد جدید اطلاع رسانی احساس شد که علاوه بر رعایت مسائل امنیتی، به امید آفرینی و ایجاد روحیه نیز کمک کند.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان افزود: از این رو جلسات هم اندیشی شورای اطلاع رسانی با حضور اساتید و پیشکسوتان عرصه خبر و «روزنامه نگاری در بحران» و حتی چهره هایی که در گذشته «خبرنگار جنگ» بودند؛ ادامه یافت و نقشه راه رسانه ای تدوین شد.
نقش آفرینی برجسته ایرنا در جنگ ۱۲ روزه
مدیرکل روابط عمومی استانداری اصفهان افزود: برآیند فعالیت های رسانه ای استان در جنگ ۱۲ روزه، حرفه ای و مثبت بود؛ به طوریکه شاهد کمترین رخداد جرائم رسانه ای بودیم و اندک موارد تخلف نیز که به دلیل بی اطلاعی بود با ورود دلسوزانه و راهنمایی صاحبان رسانه ها رفع شد.
مشگلانی گفت: تجربه انباشته این ۱۲ روز جنگ رسانه ای، راهبرد موثری در شرایط احتمالی مشابه خواهد بود، البته رفع کاستی ها و نقاط ضعف در دستور کار استانداری قرار گرفته است.
وی برایند تولیدات «خبرگزاری ایرنا مرکز اصفهان» در قالب های مختلف خبری طی جنگ ۱۲ روزه را تاثیرگذار ارزیابی کرد و افزود: با توجه به جایگاه خبرگزاری ایرنا انتظار این بود که متفاوت تر و بیشتر از سایر رسانه ها شرایط جنگی را روایت و اطلاع رسانی کند که این رسالت محقق و اخبار تاثیرگذار، متفاوت، مخاطب پسند و باکیفیت طی دوران جنگ و پساجنگ از سوی خبرنگاران حرفه ای و دبیران کار بلد این رسانه منتشر شد.
فعالیت آزادانه و بدون حاشیه رسانه های اصفهان در جنگ ۱۲ روزه
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: در نخستین ساعات تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان، شورای اطلاع رسانی استان به ریاست استاندار، دبیری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و با عضویت مدیران ارشد نهادهای اجرایی تشکیل جلسه داد و بلافاصله فعالیتهای خود را با هدف مدیریت صحیح اخبار و جلوگیری از انتشار شایعات آغاز کرد.
سید مهدی سیدین نیا افزود: در این مدت شورای اطلاع رسانی تلاش کرد با رصد دقیق شرایط استان و حملات دشمن بدون شتاب زدگی و هیجان، تمهیدات لازم برای انتشار اصولی اخبار و رویدادها را اتخاذ کند.
وی با بیان اینکه اخبار موثق جنگ در یک گروه مشترک برای بهره برداری رسانه ها به اشتراک گذاشته شد، ادامه داد: در طول ۱۲ روز جنگ، این شورا با تشکیل کمیتههای مختلف در بخش های تولید محتوا و انتشار اخبار، وضعیت را به صورت لحظهای رصد و تحلیل میکرد تا اخبار صحیح و به موقع منتشر شود.
سیدین نیا ادامه داد: این فرآیند باعث همسویی و هماهنگی کامل بین رسانهها و دستگاههای اجرایی شد، به گونهای که رسانهها آزادانه و بدون دیکته کردن مطالب، اخبار را منتشر کردند و از صحت آن اطمینان داشتند.
وی گفت: هم افزایی استاندار و معاون امنیتی انتظامی وی به عنوان سخنگوی شورای اطلاع رسانی، فرایند دریافت و انتشار اخبار صحیح و قابل اعتماد را تسهیل کرد
سیدین نیا با بیان اینکه فضای رسانهای استان اصفهان در این بحران، آرام، حرفهای و مبتنی بر اطلاع رسانی صحیح بود، افزود: فعالیت شبکه های اجتماعی و مجازی استان نیز در جنگ ۱۲ روزه هوشمندانه بود و در این زمینه هیچ گزارش تخلف یا جرم رسانه ای نداشتیم.
ضرورت ارائه راهکارهای «رسانه محور» برای شرایط بحرانی مشابه
مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان افزود: هنرمندان، اساتید دانشگاه، چهره های شاخص رسانه ای و نخبگان عرصه خبرنگاری استان با اظهار نظرهای هوشمندانه و آگاهانه در بحبوحه جنگ، فضا را به خوبی مدیریت کردند.
وی گفت: همدلی، همکاری و سرعت عمل در انتشار اخبار صحیح از نقاط قوت رسانه های استان در جنگ ۱۲ روزه بود.
سیدین نیا اضافه کرد: در این مدت حتما ضعفهایی نیز شناسایی شد که در جلسات مستمر مورد بررسی قرار گرفته تا با ارائه راهکارهای اثربخش برطرف شوند.
وی با قدردانی از فعالیت رسانهها و فعالان خبری از آن ها درخواست کرد با ارائه نظرات راهگشا و خلاقانه، شورای اطلاع رسانی استان را در ارتقای فعالیتهای آتی در شرایط مشابه یاری کنند.
به گزارش ایرنا، «جنگ نرم» کارآمدترین، کم هزینه ترین و درعین حال خطرناک ترین و پیچیده ترین نوع جنگ علیه امنیت ملی یک کشور است که بخصوص در شرایط جنگی می تواند با کمترین هزینه، بزرگترین نتایج را بر علیه هدف مورد نظر محقق کند.
تغییرات در جنگ نرم پایدارتر از جنگ سخت است. به عقیده کارشناسان، در عصر حاضر جنگ نظامی بسیاری از اهداف دشمن را محقق نمی کند. از این رو جنگ نرم با استفاده حداکثری از احساسات افراد جامعه در اندیشه ها نفوذ کرده، آنها را با خود همراه می کند و با دگرگونی و تغییر تدریجی ماهیت یک جامعه به آرامی حتی منجر به تغییر ساختار سیاسی آن میشود.
جامعه شناسان بر این باورند جنگهای امروز بسیار مدرن شدهاند و بخش زیادی از مقابلههای «رو در رو» جای خود را به نبردهای «سایبری» دادهاند.رسانه ها و خبرنگاران، سهم بسزایی در مدیریت و جهت دهی جنگ نرم ایفا می کنند.
تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان که «جنگ ۱۲ روزه تحمیلی» نام گرفته است، براساس آخرین آمار رسمی بیش از هزار نفر از هموطنان نظامی و غیرنظامی شهید شدند.
جمهوری اسلامی ایران جمعه شب (۲۳ خرداد) در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را با شلیک دهها فروند موشک به سمت سرزمینهای اشغالی آغاز کرد.
ایالات متحده آمریکا هم بامداد روز یکشنبه یکم تیر به سه مرکز هستهای فردو، نطنز و اصفهان تجاوز کرد.
ایران شامگاه دوشنبه ۲ تیر با شلیک بیش از ۱۰ موشک به «پایگاه العدید آمریکا» در قطر و در عملیاتی با عنوان «بشارت فتح» پاسخ تجاوز ایالات متحده به خاک خود را داد.
سر انجام با تحمیل توقف حملات به رژیم صهیونسیتی؛ جنگ تحمیلی بر علیه کشورمان در ساعت ۷:۳۰ صبح سوم تیر و پس از شلیک آخرین موج موشکی ایران به سوی سرزمین های اشغالی خاتمه یافت.
طی ۱۲ روز تجاوز رژیم صهیونیستی به میهن، اصفهان با تقدیم ۲۲ شهید، لاله گون شد.
دیدگاه / پاسخ
موارد مرتبط
محبوبترین مطالب
مجموعه ها
خبرنامه
با عضویت در خبرنامه از جدیدترین اخبار روز مطلع شوید!