حالت شب
  • Tuesday, 21 January 2025
ایران در ۱۴۳۰ یکی از سالمندترین کشورهای دنیا خواهد بود

ایران در ۱۴۳۰ یکی از سالمندترین کشورهای دنیا خواهد بود

 

با نگاهی به آمار کاهش نرخ باروری زنان (میانگین تعداد فرزندانی که یک زن به دنیا می‌آورد) می توان متوجه وخامت اوضاع و روند پیری جمعت ایران شد ،  در سال ۶۵ نرخ باروری زنان ۶،۳ درصد بود و اکنون به ۱،۶ رسیده است و به گفته کارشناسان نرخ جایگزینی در این عدد حداقل باید ۲،۱ باشد و به عبارتی ۲،۵ باشد و مشخص است که  ما از این عدد پایین‌تر هستیم و  اگر نرخ باروری زنان حدود ۱،۵ باشد، در چاله جمعیتی هستیم که خروج از این شرایط را بسیار دشوار می کند در صورتی که استانی به عدد ۱،۳ برای هر زن رسیده باشد  یعنی در چاه جمعیتی فعال شده و خارج شدن از آن تقریبا غیرممکن است و همین حالا استان‌های اصفهان، سمنان، گیلان، البرز، مازندران، مرکزی، تهران، ایلام نرخ باروری کمتر از ۱،۳ دارند و بحران پیری جمعیت به زودی این استان ها را گرفتار مشکلات متعدد خواهد کرد.

نشست تخصصی کشوری دبیرخانه شورای ملی سالمندان با حضور کارشناسان استانهای مختلف کشور به مدت سه روز در خانه معلم شماره سه اصفهان برگزار شد تا این نگرانی ها با دید کارشناسان و تشریح وضعیت فعلی برای ارائه راهکارها و انجام اقدامات عملیاتی بیشتر چاره اندیشی شود . 

به گزارش ایرنا، سیدجواد حسینی روز پنجشنبه در نشست تخصصی کشوری دبیرخانه شورای ملی سالمندان در اصفهان اظهار کرده است که : ساختار شورا و قانون پشتیبانی از سالمندان به عنوان یکی از اقدامات و اولویت های مهم در دستور کار این سازمان قرار دارد اما راساس برآوردهای جمعیتی با روند کنونی، ایران در سال ۱۴۳۰ به یکی از سالمندترین کشورهای دنیا تبدیل خواهد شد.

وی افزود: بر این اساس باید تلاش شود تا اقدامات اولیه در راستای لایحه «قانون حمایت از سالمندان» که با نگاه کارشناسی و تخصصی تنظیم و تدوین شده است، در دستور کار قرار گیرد.
وی با تاکید بر رصد وضعیت سالمندان در کشور گفت: باید نیازها، بیماری ها، میزان معلولیت، وضعیت بیمه و دیگر مسائل سالمندان با دقت شناسایی شود.

معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی افزود: باید براساس پیمایش ملی از سوی یک مرجع ذیصلاح و همچنین ایجاد بانک سالمندان و سامانه جامع سالمندی به بررسی وضعیت سالمندان در کشور پرداخته شود.

حسینی با اشاره به جمعیت ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری سالمند در کشور گفت: توانمندسازی سالمندان و جامعه پیرامون آن ها در ۲ بخش «آموزش فرد سالمند» و «سالمندیاری» در دستور کار قرار دارد و  همچنین بر دسترس پذیر کردن محیط جامعه برای سالمندان در قالب مناسب سازی تاکید کرد و گفت: برای این مهم می توان از ظرفیت محله ها در موضوع سالمندیاری با عنوان «بهزیست محله» بهره برد.

مژگان رضازاده رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان نیز گفته است : در زمینه جمعیت سالمندی با یک ابر چالش در کشور مواجه هستیم‌ که می تواند بخش های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را درگیر کند و  در موضوع سالمندی در ۲ بخش درون سازمانی و برون سازمانی با مشکل مواجهیم‌ که بخشی از آن به ساختار مدیریتی،‌ مدیریت اطلاعات و نظام راهبری مربوط می شود و نبود حساسیت در استان ها برای برگزاری بموقع جلسات شورای سالمندی و همچنین همپوشانی فعالیت های دبیرخانه سالمندی و توانبخشی بهزیستی یکی از مشکلات پیش روی رفع چالش هاست .

ناصر چاوشی که 2 سال پیش از بدنه سپاه به مدیر کلی بهزیستی اصفهان رسید  در این جلسه گفت است : اصفهان از سال ۹۷ به عنوان شهر دوستدار سالمند انتخاب شده و در هشت محور از جمله احترام، مشارکت اجتماعی، مسکن، مناسب سازی اماکن و حمل و نقل در حال فعالیت است.

چاووشی در زمانی که بعنوان مشاور کمیسیون مسئولیت‌های اجتماعی اتاق بازرگانی اصفهان فعالیت داشت گفته بود که  شعار ما در اتاق نسل سوم ورود به عرصه‌های اجتماعی و نقش‌آفرینی در این حوزه راهبردی است و توجه به مولفه‌های جمعیتی و نیازمندی‌های سالمندان مورد توجه مدیران اتاق بازرگانی اصفهان بوده است اما مشخص نیست بعد از گذشت 2 سال چه اقداماتی در این راستا انجام شده است .

 

دیدگاه / پاسخ