حالت شب
  • Thursday, 31 October 2024
رئیس جمهور با برنامه عملیاتی برای احیای زاینده‌رود به اصفهان بیاید

رئیس جمهور با برنامه عملیاتی برای احیای زاینده‌رود به اصفهان بیاید

امیدواریم رئیس جمهور و وزارت نیرو با یک برنامه عملیاتی برای احیای زاینده‌رود به اصفهان بیایند، ما دنبال شعار برای زاینده‌رود نیستیم، اما «حالا نوبت زاینده‌رود است» یا «جریان آب نباید قطع شود» را قبلاً شنیده‌ایم.

مهدی طغیانی، شب گذشته در گفت‌وگویی برخط که در اینستاگرام و برای دنبال کنندگان صفحه شخصی‌اش انجام می‌شد با بیان اینکه نتایج سفر پنجشنبه رئیس جمهور به استان چهارمحال و بختیاری برای اصفهانی‌ها بسیار مهم است، اظهار کرد: تلخ‌ترین وقایع پیرامون زاینده‌رود در همین سفرهای استانی رقم خورد؛ آنجا که رئیس جمهور دولت‌های نهم و دهم به استان هم‌جوار رفت و دستور جدا شدن آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری را داد و اعلام کرد که از این پس شخص او مسئول آب این استان است و اتفاقاً همین اظهار نظر بود که بدعت برداشت‌های عجیب و غریب را در بالادست ایجاد کرد.

عمده مشکلات حوضه آبریز زاینده‌رود از سفرهای استانی شروع شد

وی با تاکید بر اینکه عمده خشکی زاینده‌رود و دیگر مشکلات مربوط به حوضه آبریز از سفرهای استانی شروع شد، ادامه داد: رییس دولت‌های یازدهم و دوازدهم هم در سفر به اصفهان جز وعده و وعید نداد؛ در سخنرانی اعلام کردند اکنون نوبت زاینده‌رود است، اما پس از هشت سال از ریاست جمهوری ایشان هیچ اتفاقی برای زاینده‌رود نیفتاد و هیچ وقت هم نوبت زاینده‌‍رود نشد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم اطلاع مردم از مصوبات ملی و استانی درباره آب زاینده‌رود، خاطر نشان کرد: باید مردم درباره زاینده‌رود بدانند، باید درباره مسائل زاینده رود با مردم گفت‌وگو کرد، گاهی به من می‌گویند این لایوهای اینستاگرامی با مردم چه سودی دارد؟ می‌گویند بهتر است به جای گفتن این مسائل به مردم، آنها را با وزیر مطرح کنم. همین کار را هم می‌کنم و با وزیر و معاون وزیر و حتی رئیس جمهور مشکلات مطرح می‌شود، اما مردم هم باید بدانند چه اتفاقی افتاده است.

وعده دو پهلوی رئیس جمهور در چهارمحال و بختیاری درباره آب

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به دو پهلو بودن سخن رئیس جمهور درباره آب در بدو ورود به استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: اطلاعات ناقصی در اختیار داریم، آقای رئیس جمهور گفته‌اند طرح‌های آب رسانی در استان چهار محال و بختیاری باید تکمیل شود؛ بله درست است؛ این استان طرح‌های آب‌رسانی متعددی دارد و می‌تواند همه آنها را تکمیل کند، اما آنچه مهم است طرح بارگزاری جدیدی در استان چهار محال و بختیاری تحت عنوان طرح غیر قانونی و غیر شرعی بن - بروجن است که هم برای توقفش رای قاضی را دارد و هم  از جهت تخصصی و قانونی و عقلی به کلی مردود است.

وی اضافه کرد: تنها سه درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری و تنها هفت درصد از مساحت این استان در حوضه آبریز زاینده‌رود قرار داد و حالا گفته‌اند که برای مردمی که در این حوضه آبریز فلک زده نیستند، باید آب تامین شود و به اسم شرب، اما حقیقتا به کام صنعت و کشاورزی جدید و موارد دیگر به اقصی نقاط استان چهار محال و بختیاری برود و این از نظر ما مردود است.

یک جریان نفوذ هدایت شده در وزارت نیرو، پشت طرح بن - بروجن

طغیانی با تاکید بر اینکه یک جریان نفوذ هدایت شده در وزارت نیرو طرح بن - بروجن را هدایت می‌کند، تصریح کرد: زمان همه چیز را نشان خواهد داد که برخی در وزارت نیرو این طرح را ایجاد کرده تا بین مردم با مردم اختلاف بیاندازد و مردم را با هم دشمن کند، زمان روشن خواهد کرد که این طرح‌ها از کجا آمده و چگونه شکل گرفته است و اصلاً این طرح‌ها چطور از سوی استان هم‌جوار به‌عنوان یک حق مطرح می‌شود.

وی به جلسه اخیر نمایندگان چهارمحال و بختیاری با وزیر نیرو و رویس جمهور در سفر اخیر ریاست جمهوری به این استان اشاره کرد و ادامه داد: طبق کلیپ منتشر شده در فضای مجازی، یکی از همکاران مجلسی ما مدعی می‌شود که استان متبوعش تنها سه درصد منابع آبی زاینده‌رود را می‌خواهد و اصفهان همین را هم دریغ می‌کند؛ آنها وانمود کرده‌اند که دعوا بر سر سه درصد است، اما این یک مغالطه و کاملاً حرف مردودی است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اگر همه ۱۴۵۰ میلیون متر مکعب آوردِ طبیعی زاینده‌رود در یک سال نرمال به علاوه تونل اول و دوم پشت سد بیاید، همه به آورد سد تبدیل شود؛ که البته این اتفاق همیشه هم رخ نمی‌دهد|، چون مثلا در سال آبی پیش‌رو آن هم با وجود بارش‌های خوب زمستان تنها ۱۲۰۰ میلیون متر مکعب آب آورد طبیعی رودخانه بوده است؛ سهم استان چهارمحال و بختیاری بر اساس جداول رسمی منابع و مصارف، ۲۳۷ میلیون متر مکعب بیشتر نیست.

۲۰ درصد سهم آبریز زاینده‌رود تنها برای سه درصد!

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر طرح بن - بروجن به علاوه آن ۳۱ طرح اشتغال‌زایی که به دادگاه به ناحق به این استان مجوز تامین آب برای اجرای آن‌ها را داده است عملیاتی شود، سهم استان چهار محال و بختیاری از آب زاینده رود به ۳۰۵ میلیون متر مکعب خواهد رسید و این تازه به جز برداشت‌های غیر رسمی و غیر قانونی است که این استان همواره در حال انجام آن است و با همین کار تمام کوه‌ها و دره‌های دشت را سبز نگه داشته است.

طغیانی برداشت‌های خارج از چارچوب آب در بخش بالا دست را غیر شفاف و غاصبانه توصیف کرد و گفت: حق‌آبه پایین دست در حال غصب شدن است؛ آن وقت همکار مجلسی ما ازاستان همجوار در گفت‌وگو با رئیس جمهور می‌گوید که چرا آنها ما را به استفاده از آب قصبی متهم می‌کنند. وقتی هزاران سال آب حق‌آبه برای پایین دست بوده و حالا کسی غیر از پایین دست و به ناحق آن را برداشت می‌کند و زندگی پایین دست را نابود می‌کند، چه اسم بهتری به جز غصب می‌توان بر آن گذاشت؟

وی دوباره به رقم ۳۰۵ میلیون متر مکعب برداشت آب چهارمحال و بختیاری از حوضه آبریز زاینده‌رود اشاره کرد و توضیح داد: این رقم یعنی برداشت ۲۰ درصد آب از حوضه آبریز زاینده‌رود در حالی که تنها سه درصد مردم استان هم‌جوار در حوضه تقسیم آبریز ما قرار دارند؛ آنها برای برداشتن ۲۰ درصد از منابع آبی زاینده‌رود برنامه‌ریزی رسمی می‌کنند و این تازه منهای آن برداشت‌های غیر رسمی بی حد و حصری است که بدون هیچ تعرض و به‌طور مداوم انجام می‌شود.

برداشت‌های بالا دست از زاینده رود، خلاف سه اصل قانون اساسی

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: لوله‌های پمپاژ آب مثل رشته‌های ماکارونی از دل زاینده رود در بالا دست بیرون زده و تپه‌های سبز و جنگل‌هایی را ساخته که کسی اصلا در خوابش هم نمی‌بیند؛ مرحوم شیخ بهایی حتی در رویا هم نمی‌دید که روزی ممکن است با برق رایگان این بلا بر سر زاینده رود بیافتد واگر نه حتما برای آنها هم حق آبه‌ای لحاظ می‌شد یا فکری اندیشیده می‌شد.

وی با بیان اینکه توقعات بالا دست از حوضه آبریز زاینده‌رود خلاف اصول ۴۰، ۴۵ و ۵۰ قانون اساسی است، تأکید کرد: استان مجاور اصلا انگار در کشور دیگری زندگی می‌کند، جایی که قوانین جمهوری اسلامی ایران در آنجا حاکم نیست، آنجا مسئله آب هر کی به هر کی است، به طوری که نماینده این استان در دیدار با وزیر نیرو گفته که چطور آب را مصرف نکنیم در حالی که از جلوی چشممان عبور می‌کند.

طغیانی استدلال بالا دست در چرایی و چگونگی استفاده از آب زاینده رود را عجیب و تاسف‌بار خواند و اضافه کرد: این درست مانند این است که بگوییم استان خوزستان چرا تا قطره آخر نفت را خودش استافده نمی‌کند، یا چرا استان‌های ایلام و لرستان اجازه انتقال آب به خوزستان را می‌دهند و هر جا بالا دست است چنین چیزی را درباره پایین دست بگوید، اما همه چیز قاعده و قانون دارد؛ اصلاً در قوانین آورده شده که بالا دست حق تعرض به آب پایین دست را ندارد و هر جا خسارت یا زیانی ایجاد شده باید جبران شود، نه اینکه کاری کنیم تا پایین دست از صفحه روزگار محو شود.

دولت اشتباه گذشته خود درباره زاینده‌رود را جبران کند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره ۱۷ طرحی که به‌عنوان حقوق مکتسبه در بارگذاری از زاینده‌رود مطرح شده گفت: سوال دارم! آقای وزارت نیرو! پایین دست حق‌آبه دار هزار ساله حق مکتسبه ندارد؟ حق‌آبه‌دار طوماری حق مکتسبه ندارد؟ تالاب گاوخونی که محیط زیست پنج استان به آن گره خورده و اگر خشک شود غبار سرطانی‌اش پنج استان را نابود می‌کند حق مکتسبه ندارد؟

وی ادامه داد: مردم شهر اصفهان چطور؟! مردمی که در این شهر زندگی می‌کنند و رودخانه‌شان خشک شده و نزدیک است که خانه‌هایشان روی سرشان خراب شود حقوق مکتسبه ندارند؟ آقای آیت الله محسنی اژه‌ای خانواده و نزدیکان شما در پایین دست زندگی می‌کنند ما از شما توقع توجه بیشتری داریم، شما می‌توانید از اقوام خود اوضاع و احوال مردم اصفهان را بپرسید. آیا حالا که زندگی مردم اصفهان در نتیجه این حق مکتسبه در استان بالا دست در حال نابودی است دولت نمی‌تواند با پرداخت مبلغی، اشتباه گذشته خود را جبران کند و این حق را خریداری کند؟

سفر هیئت دولت به اصفهان؛ بدون برنامه عملیاتی برای آب؟!

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اعلام این خبر که رئیس جمهور هفته آینده به اصفهان سفر می‌کند، تصریح کرد: ما بارها و بارها اعلام کرده‌ایم که مهم‌ترین مسئله اصفهان آب است، اما هنوز هیچ برنامه‌ای از سوی دولت برای احیای زاینده‌رود در سفر آتی ندیده‌ایم و سفر دو روزه رییس جمهور به اصفهان بدون حتی یک برنامه عملیاتی برای آب زاینده‌رود باعث تعجب است.

طغیانی در عین حال با بیان اینکه به رئیس جمهور و دولت او علاقه‌مند است، ادامه داد: با این همه از حق مردم اصفهان که جاری بودن زاینده رود، حفظ محیط زیست و حفظ سرپناه و حق آبه و زیست بودم آنها است، نمی‌گذریم و کوتاه نمی‌آییم، این سفر نباید مانند سفر آبان‌ماه وزیر نیرو به اصفهان باشد که در آن حرف‌هایی زده شد، در باغ سبزهایی داده شد، اما مقیاس عمل به حرف‌هایی که زده شد صفر بود و در حد هیچ.

دنبال شعار برای احیای زاینده‌رود نیستیم

وی با تاکید بر اینکه درباره عملیاتی نشدن وعده‌های وزیر نیرو درباره آب هم در کمیسیون کشاورزی و هم صحن حتماً از او سوال خواهد شد، تصریح کرد: امیدواریم رییس جمهور و وزارت نیرو با یک برنامه عملیاتی برای احیای زاینده‌رود به اصفهان بیایند و این تصمیماتی که نه در دوران وزارت فعلی، اما در دوره‌های قبل برای زاینده‌رود پخت و پز شده، اصلاح شود.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما دنبال شعار برای زاینده‌رود نیستیم، «حالا نوبت زاینده‌رود است» یا «جریان آب نباید قطع شود» را قبلا شنیده‌ایم؛ مردم اصفهان با سواد و علاقه‌مند به کشور و سرزمین خود هستند و می‌توانند فرق عمل را از شعار متوجه شوند، می‌توانند تشخیص دهند که آیا برنامه جدی و زمان دار برای احیای آب زاینده رود وجود دارد یا نه؛ برنامه‌ای که مشخص شود بعد از دو یا شش ماه یا پس از یک یا دو سال شرایط تا چه حد بهبود یافته است.

دیدگاه / پاسخ