حالت شب
  • Wednesday, 03 September 2025
شیوه‌ای نوین برای درمان روماتیسم مفصلی در اصفهان

شیوه‌ای نوین برای درمان روماتیسم مفصلی در اصفهان

دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان در پژوهشی ضمن طراحی، سنتز، مشخصه‌یابی و ارزیابی عملکرد نانوکامپوزیت هیدروژلی برپایه ترکیب‌های طبیعی، شیوه نوینی برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان در پژوهشی ضمن طراحی، سنتز، مشخصه‌یابی و ارزیابی عملکرد نانوکامپوزیت هیدروژلی بر پایه ترکیب‌های طبیعی، شیوه نوینی برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی ارائه کرد.این طرح حاصل پژوهش‌های منتج از رساله دکتری پرستو کشتی آرا، دانش‌آموخته دکتری شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان است که با هدایت حسن حدادزاده و سیده زهره میراحمدی زارع و مشاوره دکتر حسین فرخ‌پور به انجام رسیده است.دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان این که آرتریت‌روماتوئید یا همان روماتیسم(RA)، شایع‌ترین بیماری التهابی مفاصل بوده و جزو بیماری‌های خودایمنی مزمن محسوب می‌شود، تصریح کرد: حدود یک درصد از جمعیت جهان مبتلا به این ناهنجاری هستند. اگرچه علت روماتیسم هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی در این بیماری نقش دارند.پرستو کشتی آرا افزود: در مراحل اولیه این بیماری، به‌منظور کاهش درد و التهاب، درمان با استفاده از داروهای مسکن و ضدالتهابی همچنین روش‌های غیردارویی مانند اصلاح سبک زندگی انجام می‌گیرد. اما با پیشرفت بیماری، شرایط التهابی به تخریب تدریجی مفاصل منجر شده و حرکات بیمار را محدود می‌کند که در این مرحله، استفاده از داروهای با توانایی محافظت از ساختارهای مفصلی اهمیت پیدا می‌کند. وی با اشاره به ابداع سامانه‌‏های دارورسانی نوین در سال‌های اخیر، به‌منظور کاهش عوارض جانبی و میزان مصرف داروهای معمول، بیان کرد: از میان آن‌ها به‌کارگیری نانوحامل‌ها به دلیل پایداری بیشتر، سمیت کمتر، قابلیت اصلاح سطح، توانایی حمل چند نوع دارو به طور هم‌زمان، زیست‌تخریب‌پذیری و زیست‌سازگاری بیشتر موردتوجه قرار گرفته‌اند.
 
دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان تصریح کرد: در این پژوهش، نوع جدیدی از نانوحامل‌های هسته-پوسته بر پایه هیدروژل صمغ‌های طبیعی کندر و کتیرا که در طب سنتی برای کاهش التهاب به کار می‌روند و شبکه‌ای از پلی فنول و نانوذرات طلا که پایه ساخت داروهای سنتزی در درمان بسیاری از بیماری‌ها هستند، به همراه ماده موثره ژل رویال زنبورعسل با ویژگی‌های ثابت شده در تنظیم سیستم ایمنی در این نانوکامپوزیت بارگذاری شد.وی با اشاره به بررسی ویژگی‌های‌ ضدالتهابی این نانوکامپوزیت در فاز برون‌تنی بر روی رده سلول‌های ماکروفاژی موش و نیز ارزیابی آن در شرایط درون‌تنی بر روی مدل‌های رماتیسم این حیوان، بیان کرد: معاینات بالینی، میزان فاکتورهای التهابی در خون، عکس‌های رادیولوژی، و رنگ‌آمیزی بافت مفصل نشان دادند که نانوکامپوزیت تهیه شده کمترین عوارض جانبی را به دنبال داشته و می‌تواند گزینه مناسبی برای درمان رماتیسم باشد. کشتی آرا به هزینه‌های بسیار کم تامین مواد اولیه و تولید این نانوکامپوزیت در مقایسه با انواع داروهای تجاری موجود برای درمان این بیماری به سبب تهیه از مواد اولیه با منشأ گیاهی و طبیعی بومی کشور اشاره کرد و افزود: باتوجه‌به در اختیار داشتن دانش فنی کامل تولید این محصول، در صورت تأمین منابع مالی می‌توان گامی در راستای درمان بیماری‌های خودایمنی برپایه ترکیب‌های طبیعی بومی با بهره‌گیری از فناوری نانو برداشت.
گفتنی است: این پژوهش که با حمایت بنیاد ملی علم ایران و مرکز تعالی گرنت ابن سینا (شبکه پژوهش‌های بین رشته‌ای حوزه سلامت اصفهان) انجام شده است، ضمن بررسی و تأیید در کمیته ملی اخلاق در تحقیقات زیست پزشکی ایران، در قالب یک مقاله با کیفیت ممتاز در انتشارات ACS با رتبه Q1 در سال 2023 نیز به چاپ رسیده است.
 
 
 

دیدگاه / پاسخ